Història


L'any 2017 - 2018 és la commemoració de la XLI  representació del Pessebre Vivent de Martorelles.
Abans d'aquests 41 anys, el Pessebre ja es representava a Sta. Maria de Martorelles el dia de Nadal i a la Parròquia de Sant Joaquim, encara que només era una petita escena de l'anunciació i del naixement.
El Pessebre Vivent s'ha representat a tres llocs diferents. Entre 1976 i 1982 el Pessebre es feia a la Plaça Espanya, actualment la Plaça de la sardana. Després (1983-1992) les representacions van seguir a la Font de Can Camp i des de 1993 fins avui, i suposem que per molts anys, té lloc als Pins d'en Rabasa.
El Pessebre del nostre poble s'ha representat a més d'un indret a part de a la mateixa localitat. El 6 de març de 1994 es va representar a la IV Assemblea General de l'Associació Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya. Des del dia 7 fins al 16 d'octubre del mateix any, va tenir lloc l'Expocultura (Moll de la Fusta de Barcelona) on també hi va tenir cabuda el Pessebre Vivent de Martorelles. El 12 de novembre de 1995 al II Congrés de cultura popular i tradicional catalana a Cervera. Al 1996 va ser representat a la Fira de Nadal del Poble Espanyol a Barcelona.
Cal dir també que entre 1993 i 1996 el Pessebre Vivent de Martorelles va ser secretària de la Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya.
Destacar també que el Pessebre Vivent de Martorelles va celebrar el 25è aniversari, 25 anys de continuïtat representant aquest bonic pessebre.
El Pessebre Vivent es podria definir d'hebreu i romà i el vestuari és l'adient per l'època que es representa.
Durant la representació del Pessebre Vivent es poden gaudir de diverses escenes que mostren la vida quotidiana de la gent que vivia a l'època. A part dels efectes de so i llum, els quadres que es poden veure són: els profetes, l'anunciació a Maria, el mercat, l'enpadronament, el safareig, l'anunciació als pastors, els caçadors, les diverses cabanyes de pastors, la filadora, els llenyataires, els picapredrers, el naixement, les samaritanes, els pescadors, el leprós, el poble de Betlem, la baixada dels esclaus i la seva actuació a la sínia, els tres reis mags, el palau d'Herodes, la fugida d'Egipte, la matança dels nens, la casa dels bens i la Sagrada Familia.
És tradició que a la sortida del Pessebre s'ofereixi als visitants unes quantes torrades per a fer un petit mos que sempre van acompanyades d'un glopet de vi o si es prefereix, també d'aigua.